Tota la informació sobre l’àrea de prevenció i abordatge de l’Abús Sexual Infantil (ASI), al nou apartat web.

Ja podeu consultar el nou apartat d’ASI del web d’Esplac. En aquest, trobareu informació relativa al funcionament de l’àrea, informació bàsica sobre què és l’abús sexual infantil i sobre com n’abordem la prevenció, així com també informació sobre què hem de fer des de l’esplai i com hem d’actuar en cas de sospita o indici de cas. També trobareu informació sobre on formar-vos en la temàtica, així com un formulari de contacte amb la Delegada d’ASI de l’entitat.

L’Àrea d’ASI s’engloba dins l’atenció personalitzada. L’acció principal de l’àrea són aquells assessoraments relacionats amb l’actuació davant casos d’abús, maltractament o assetjament a l’esplai. A la Secretaria Tècnica hi ha una delegada de protecció d’ASI, que és l’encarregada de dur a terme aquest tipus d’assessoraments i seguiments. Cada any es valora qui ha de fer aquest rol i es forma a la persona en qüestió en aquesta temàtica per tal que la intervenció tingui el màxim de qualitat possible.

Els assessoraments serveixen per guiar als esplais amb el pla d’actuació davant la revelació d’un cas d’abús: donar a conèixer el protocol i les possibilitats que hi ha, oferir recursos per acompanyar a l’infant i/o jove que ha patit l’abús, compartir estratègies per comunicar-ho a les famílies i treballar-ho, si s’escau, amb el grup d’infants i joves de l’entitat i l’assemblea de monitores i monitors.

Recordem que davant qualsevol indici o sospita de cas, cal seguir el Circuit Intern i activar el Protocol de Prevenció. Si necessiteu assessorament d’Esplac, podeu contactar amb la Delegada de Protecció a través el correu asi@esplac.cat, via Whatsapp al 722672167 o, en període de vacances, al telèfon d’emergències.

  • Si el cas s’ha donat fa menys de 72 hores l’atendrem telefònicament de forma prioritària.
  • Si el cas s’ha donat fa més de 72 hores, ens haureu d’enviar aquest model d’escrit omplert. Us donarem resposta en un mínim d’un dia i un màxim de dues setmanes.

Ara que s’acosten les activitats de CCR d’estiu aprofitem per recordar que els moments de convivència i intimitat esdevenen espais en els quals poden produir-se verbalitzacions de situacions abusives, sobretot durant colònies i campaments. Us animem a consultar el web de CCR on trobareu una taula amb els telèfons de contacte que podeu fer servir en cas de necessitar assessorament i també eines de prevenció, així com, la proposta d’un codi de conducta.

Per últim, compartim aquí alguns recursos que poden ser interessants relacionats amb la temàtica:

Pautes d’actuació i orientació per tenir cura de les emocions davant l’abordatge de l’abús sexual infantil en el lleure.

Abordatge de l’abús sexual infantil en el lleure: La comunicació amb les famílies.

Abordatge de l’abús sexual infantil en el lleure: entre menors.