Aquesta tardor tornen les Jornades Ambientals, les Jornades de Lleure i Feminismes i les Tardes de Lleure i Antiracisme. A més, enguany també s’organitzen unes jornades sobre justícia global. No perdis l’oportunitat de participar-hi!

L’octubre, per a molts esplais, és el moment d’arrencar un nou curs i acostuma a estar carregat d’energia i il·lusió. Quina millor època, doncs, per a formar-se i aprofundir en aquelles inquietuds pedagògiques que tenim com a monis? La proposta formativa d’aquesta tardor arriba carregada de novetats; així que pareu atenció i agafeu l’agenda.

El diumenge 13 d’octubre arriba l’onzena edició de les Jornades Ambientals, aquest cop per reflexionar al voltant de la sobirania alimentària i debatre sobre com treballar aquesta qüestió des del lleure associatiu. Els esplais poden esdevenir un agent fonamental en l’educació per la sobirania alimentària, convertint-se en una eina educativa clau per a fomentar la participació activa, enfortir la cohesió social i garantir l’accés a aliments sans i sostenibles. Amb aquestes jornades la Comissió Reduint Petjada vol treballar per aconseguir que els esplais contribueixin realment a una sobirania alimentària més robusta i resilient arreu del territori. La trobada formativa tindrà lloc a La Casa Groga, al barri del Fort Pienc de Barcelona.

Per altra banda, el dissabte 26 d’octubre tindran lloc les Jornades Canviar l’Educació per a Canviar el Món, organitzades per La Fede amb la col·laboració d’Escoltes Catalans, Minyons Escoltes i Guia de Catalunya i Esplac. Es tracta d’un espai formatiu pensat per a monis i joves a partir de 12 anys que vol impulsar i visibilitzar l’educació per a la justícia global, promovent el treball en xarxa entre agents educatius i socials. Les jornades tindran lloc al Centre Cívic Pla d’en Boet, a Mataró.

El mateix cap de setmana arriba també la catorzena edició de les Jornades de Lleure i Feminismes, que tindran lloc a la Masia de la Guineueta, Barcelona, el diumenge 27 d’octubre. Sota el títol Desgranem les crisis: respostes des dels feminismes i el lleure, l’objectiu de la trobada és abordar els múltiples reptes als quals ens enfrontem en l’actual context de crisi global. Amb aquesta proposta, l’Escola Lliure el Sol, Esplais Catalans i Minyons Escoltes i Guies aposten per la revisió de l’anàlisi i la pràctica de la interseccionalitat des d’una mirada crítica.

Per últim, els dies 5, 6 i 7 de novembre tindrà lloc la segona edició de les Tardes de Lleure i Antiracisme, un espai formatiu organitzat per Esplac, l’Escola Lliure el Sol i la Fundació Ferrer i Guàrdia. En aquestes jornades es parlarà sobre el paper de les xarxes socials en l’extensió d’aquestes postures, s’analitzaran els impactes que genera la Llei d’Estrangeria a infants i joves i s’exposaran diferents experiències antiracistes amb l’objectiu de pensar i definir de quines estratègies disposem per confrontar l’odi, les violències i les opressions.

Ben aviat podreu conèixer el programa de les diferents jornades i la informació actualitzada a les pàgines del web d’Esplac. Així que estigueu atentes i atents! A més, el dia 16 de setembre s’obriran totes les inscripcions; si no voleu quedar-vos sense plaça, ja podeu anotar la data al calendari.