Autoria: Monitores d’Esplac de l’Esplai Clupi, Esplai Geps, Esplai MIV, Esplai Kasperle i Grupe d’esplai Montbui.
La paraula Queer es va començar a utilitzar pejorativament per referir-se a totes aquelles persones que sortien de la normativitat cis-hetero. El col·lectiu en comptes de subjugar-se a l’insult es vol empoderar amb el mot, acceptant i reivindicant la seva diferència com una alternativa. No únicament al sistema cisheteropatriarcal sinó també al moviment LGTBI que delimitava les possibilitats d’expressió i identitat i acabava sotmès als interessos capitalistes.
Durant la setmana (a la trobada formativa “We are here, We are queer” organitzada pel Centre Kurt Lowëinstein) les diferents persones d’Esplac vam poder participar en seminaris amb persones d’arreu per discutir temes relacionats amb les polítiques LGTBIQ+. Entre ells la lluita anticapitalista, la història del moviment Queer… Vam poder assistir en un espai segur i inclusiu on experimentar i explorar maneres diferents d’expressar-nos i relacionar-nos amb les altres i nosaltres mateixes.
El més destacable de tot el seminari va ser l’oportunitat de poder compartir experiències amb les diferents participants. Era molt enriquidor veure com d’una mateixa activitat o dinàmica, se’n treien opinions diverses i punts de vista que es veien recolzats en les vivències de les altres membres de la formació. Aquestes ens feien adonar-nos de la situació de privilegi que vivim respecte a països com Bielorússia, Geòrgia, Lituània… On la vida de les persones que formen part del col·lectiu perilla dia a dia. Les polítiques que aquí considerem opressives, com per exemple una llei trans que no reflecteix la realitat de les persones, en altres països suposen un ideal a assolir.
És per això que la lluita no acaba aquí, prendre consciència és el primer pas, però l’acció envers el sistema, a través de la xarxa i la cooperació entre totes, siguem aliades o part del col·lectiu, és el següent.