Escola d’Esplac 2023: 25 i 26 de febrer
Els esplais d’Esplac fa anys que lluitem per tenir una mirada menys adultcentrista, és per això que considerem important incorporar a la nostra mirada el terme paidocentrisme, donant així un enfocament positiu de la situació en la qual es troben i ens trobem infants i joves dins la societat actual: una societat que sovint no ens té en compte i no ens escolta.
En els últims cursos hem posat en valor la veu d’infants i joves, així com também hem reflexionat sobre com eduquem a l’esplai: durant l’Esplaiada sota el lema “La veu d’un infant és més gran que un elefant”, amb el nou projecte “Participació d’Infants i Joves” i fins i tot als vermuts pedagògics de la comissió Línies Pedagògiques.
Si busquem al diccionari què és el paidocentrisme hi trobarem la següent definició: Doctrina educativa que dona la màxima consideració a l’infant. Entenem que donar la màxima consideració a l’infant passa perquè l’infant participi i prengui decisions envers l’aprenentatge. I és per això que “posar l’infant al centre” no té cap sentit si no parlem també de participació infantil.
En aquesta edició de l’Escola d’Esplac volem continuar formant-nos en la mirada paidocentrista per poder incorporar aquest discurs als esplais, qüestionant quines limitacions tenim, per seguir treballant per la transformació social.
Algunes preguntes que ens hem anat fent durant la preparació de l’Escola d’Esplac són:
- Amb quines limitacions ens trobem quan incorporem la mirada paidocèntrica a l’esplai?
- Sempre s’han de posar infants i joves al centre?
- Com treballem allò que no està dins les necessitats o interessos dels infants?
- Qui posa els límits i quina gestió en fem quan posem la infància al centre?
- Quin encaix té l’aprenentatge col·lectiu dins el paidocentrisme?
Si tens ganes de donar resposta a aquestes preguntes i aprofundir en el tema, encara ets a temps d’inscriure’t a l’Escola d’Esplac a través d’aquest enllaç. Tens fins al 5 de febrer!
Article redactat per l’Equip de Coordinació d’Esplac.