Jornades de Lleure i Feminismes
Les Jornades de Lleure i Feminismes (anteriorment Jornades de Lleure i Sexisme) són un espai de trobada entre l’associacionisme d’educació en el lleure (o associacionisme educatiu) i el moviment feminista i LGBTIQ. Són un espai que neix de la necessitat d’algunes entitats d’afrontar la qüestió sexista, com a conseqüència d’una anàlisis prèvia: també a les associacions educatives es reprodueixen rols, dinàmiques i formes de relació sexistes.
La voluntat és trobar un espai comú entre els dos mons, bàsicament per dos motius: D’una banda, perquè l’associacionisme educatiu (Casals de Joves, Esplais i Agrupaments) integri en la seva tasca de transmissió de valors, la perspectiva de gènere. De l’altra, perquè les entitats feministes i LGBTIQ facin arribar el seu discurs més enllà dels àmbits habituals i puguin transmetre’l a agents que cada dia treballen amb infants i joves. La idea és trobar un espai de col·laboració que ens permeti, a totes i totes estendre discursos, teixir complicitats i intercanviar experiències.
La XIV edició de les Jornades de Lleure i Feminismes tindrà lloc el diumenge 27 d’octubre de 2024 a la Masia de la Guineueta (Nou Barris, Barcelona). Teniu més informació al final d’aquesta pàgina i al blog de les jornades.
JORNADES DE LLEURE I FEMINISMES 2024
Desgranem les crisis: respostes des dels feminismes i el lleure
XIV Jornades de Lleure i Feminismes. Desgranem les crisis: respostes des dels feminismes i el lleure.
Arriben les XIV Jornades de Lleure i Feminismes per abordar els múltiples reptes als quals ens enfrontem en l’actual context de crisi global. Entenem el concepte de “crisi” com un pic de tensió del sistema neoliberal, el qual condueix inevitablement a un canvi d’escenari i paradigma; és per això que les jornades d’enguany aposten per la revisió de l’anàlisi i la pràctica de la interseccionalitat des d’una mirada crítica.
La revisió proposada permetrà un diàleg entre els diferents eixos d’opressió per tal de desgranar els reptes actuals del moviment feminista: posarem la mirada al voltant dels conflictes armats, discutirem sobre la desafecció política i l’auge de l’extrema dreta i parlarem sobre salut mental per tal d’articular estratègies de resposta des dels esplais, agrupaments i d’altres entitats juvenils.
Podeu consultar tota la informació actualitzada a la web, instagram i twitter de les Jornades.
9:45 – 10:45 l TAULA RODONA D’OBERTURA: Revisem la interseccionalitat
Taula rodona amb la presència d’activismes feministes, antiracistes i anticapitalistes que persegueix l’objectiu d’oferir una revisió crítica del paper de la interseccionalitat en la lluita feminista, tot analitzant els focus de tensió i punts de mutu acord dins del moviment.
A càrrec de:
Florencia Brizuela (@florencia_anab): doctora en Dret i Ciències Polítiques, és investigadora del Seminari Filosofia i Gènere de la Universitat de Barcelona i forma part de la Red Jurídica Antiracista de T.I.C.T.A.C. Especialitzada en drets humans, feminismes, interculturalitat, antiracisme i interseccionalitat.
Paqui Perona: mediadora i activista gitana, és la presidenta de Veus Gitanes, associació que duu a terme diversos projectes amb l’objectiu de contribuir a millorar l’escassa i estereotipada representació de les dones gitanes i també vol transformar la seva situació personal, política, econòmica, social i cultural.
Maria Rodó: és professora al Departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra. Els seus temes d’investigació se centren en l’estudi de les desigualtats socials des d’una perspectiva interseccional, espacial i emocional, que aplica a qüestions com la violència de gènere, la LGTBIfòbia i el dret a la ciutat. És autora del llibre Interseccionalitat. Desigualtats, llocs i emocions (Tigre de Paper, 2021) i també és autora del poemari 41 setmanes (Pol·len, 2022) i és també coeditora del llibre Terra de Ningú. Perspectives feministes sobre la independència (Pol·len, 2017).
11:00-14:00 l TALLERS MATÍ
Feminisme gitano: una resposta a l’antigitanisme – Paqui Perona (Veus Gitanes)
Taller enfocat a conèixer la cultura del Poble Gitano des de la perspectiva de la lluita contra l’antigitanisme, apostar pel canvi social aconseguir una societat més igualitària i intercultural.
A càrrec de…
Veus Gitanes. Aquesta associació es constitueix com a entitat el 2011 a Barcelona, amb l’objectiu de donar veu a les dones gitanes i promoure accions que contribueixin a combatre els prejudicis i estereotips de la cultura gitana, els mitjans de comunicació i la societat majoritària, des de una perspectiva de gènere i interseccional. Veus Gitanas lluita per contribuir a modificar l’escassa i estereotipada representació de les dones gitanes i vol transformar la seva situació personal, política, econòmica, social i cultural, contribuint alhora a la lluita de les dones en general per aconseguir la igualtat.
Una mirada als conflictes (armats) des dels feminismes
Aprofundirem en el moviment de resistència kurd, l’autodefensa que encarnen les dones i la seva ciència: la Jineoloji. Combinarem una part de dinàmiques i de petit grup amb altres parts més plenàries.
A càrrec de…
Del kurdistan a Catalunya: educar per transformar: Son un grup d’excaps i monitores de lleure de caus i esplais vinculats al Moviment Revolucionari Kurd. Volen lligar els plantejaments del Confederalisme Democràtic i la Revolució del Kurdistan amb un marc de pensament i acció des d’on repensar i refermar les pràctiques del lleure.
Extrema dreta, joves i mitjans: quina resposta hi donem des dels feminismes?
La irrupció de les xarxes socials ha modificat les lògiques democràtiques i les estratègies de persuasió ideològica. Plataformes com Twitter, Instagram, TikTok o Twitch s’han convertit en una de les eines més importants de flux d’informació i socialització política. Fa temps que els moviments socials lliuren la batalla cultural en aquest espai de creació d’opinió pública, visibilitzant cada cop més veus i discursos fins ara silenciats, però el gegant al qual s’enfronten també s’ha fet cada cop més fort. Per què l’extrema dreta triomfa a internet? Què s’amaga rere l’èxit del discurs de l’odi? Podem trencar amb les narratives populistes?
A càrrec de…
Proyecto UNA (@proyectouna_)
15:00-16:00 l ESPECTACLE MIGDIA: DJ Set + Speaker
Oferim un format DJ Set + Speaker que busca la interacció amb el públic i l’energia del moment. Ens agrada punxar a llocs que estiguin treballant per esdevenir segurs i siguin el màxim d’accessibles en tots els sentits. Busquem generar un ambient de respecte i diversió on tota manera de ballar i estimar són benvingudes. Proposem una selecció que representi les veus de les marginades i les dissidències. Farem un viatge entre diferents gèneres i estils, amb hits de tota la vida i ritmes nous per donar-ho tot!
A càrrec de…
FricanDones (@fricandones) és un projecte, que neix a Barcelona, als espais alternatius, format per la Ikki i la Momo. Compromès amb la cultura accessible, feta amb consciència de classe i amb el transfeminisme com a sistema de lluita i cures.
16:00-19:00 I TALLERS TARDA
Masculinitats i violències: quin és el paper dels homes?
A través de la revisió i el qüestionament del model hegemònic de masculinitat, parlarem d’identitat, gènere i privilegis, tot posant el focus en les possibilitats i alternatives a les que podem aspirar a través de dinàmiques participatives. D’on venim? On anem? Quines són les tasques pendents?
A càrrec de…
Lau Zalacain (@lauzalacaingonzalez): educadora social, integradora social, directora de lleure i formada en feminisme, educació emocional, gestió de grups i sexualitat. 15 anys d’experiència professional i d’activisme feminista en espais molt diversos que aporten, enriqueixen i sumen recursos que es poden implementar.
Diversitat funcional i anticapacitisme amb perspectiva feminista
Aquest taller proposa un diàleg en la intersecció de les neurodivergències amb el gènere i la sexualitat. Per tal de comprendre com funciona aquesta interacció entre les identitats queer i les neurodivergents cal repensar i redefinir diversos conceptes vinculats a la “salut”. A partir d’un marc anticapacitista treballarem per tal d’adquirir eines per acompanyar infàncies dissidents i construir espais més segurs i inclusius en el lleure educatiu.
A càrrec de…
Col·lectiu l’Argelaga (@collectiu.argelaga): ofereixen formacions adaptades al context de cada espai, accessibles i amenes per tal d’acostar, des de la primera persona i la vivència en la pròpia pell, la realitat d’alguns d’aquests col·lectius. L’equip està format per professionals de l’educació especialitzadis en neurodivergències, gènere i col·lectiu LGTBIQA+, que formen part d’aquestes dissidències i en parlen tant des d’allò professional com des de la vivència.
Ètica de la cura i mirada restaurativa a les organitzacions
Som éssers socials interdependents. No hi ha una única manera vàlida d’existir, tenim necessitats diverses. Per participar d’una organització, ha d’existir la possibilitat. Les cures són el treball necessari que ens sosté com a persones i ens permet viure. Les organitzacions han de tenir en compte aquestes condicions per tal de sostenir-se en el temps a mitjà i a llarg termini. Proposem treballar aspectes com la identitat de l’entitat, l’organització, el relleu o els rols de poder, així com oferir eines, metodologies o coneixements que serveixin per a crear col·lectivament una ètica compartida.
A càrrec de…
Abilis (@associacioabilis): pensen, intervenen i investiguen en el camp de la salut col·lectiva, des del la creativitat i el cos com a mètodes i com a epistemologies. Des de la interseccionalitat, i amb la convicció de que fer sostenible la vida és una aposta radical ineludible per a la transformació social.
Us podeu inscriure a les jornades a través de la pàgina web de l’Escola Lliure el Sol. Aquestes inscripcions estan obertes a persones pertanyents a Minyons Escoltes i Guies, Esplais Catalans i també a persones externes.
Un cop completada la inscripció, rebreu un correu electrònic que us indicarà el següent pas a seguir per tal de poder prioritzar els tallers on voleu participar. Tot i que procurarem tenir en compte les prioritats de totes, l’organització vetllarà per l’equilibri en el nombre de participants dels tallers.
Podeu consultar tota la informació actualitzada a l’apartat del web d’Esplac sobre les Jornades de Lleure i Feminismes.
La participació en aquestes jornades convalida 6 hores associatives del curs Marta Mata Èxit, si s’assisteix a tots els espais.