Jornades Ambientals
La Comissió Reduint Petjada d’Esplac organitzem anualment les Jornades Ambientals, un espai de formació, reflexió i debat dirigit a monitores i monitors, dirigents i sòcies de l’associació, en el que abordem temàtiques relacionades amb l’educació ambiental, l’emergència climàtica, el decreixement i la justícia global.
JORNADES AMBIENTALS 2024
De la terra a l’esplai: educant en la sobirania alimentària
La sobirania alimentària és el dret dels pobles a determinar les polítiques agrícoles i alimentàries que els afecten: a tenir dret i accés a la terra, als recursos naturals, a poder alimentar-se de forma sana i saludable… Així doncs, l’onzena edició de les Jornades Ambientals girarà entorn la sobirania alimentària i com podem treballar-la des del lleure associatiu. Volem que els esplais siguin un agent fonamental en l’educació per la sobirania alimentària, esdevenint una eina educativa clau per a fomentar la participació activa, enfortir la cohesió social i garantir l’accés a aliments sans i sostenibles, contribuint d’aquesta manera a una sobirania alimentària més robusta i resilient arreu del territori.
Aquesta jornada formativa tindrà lloc el diumenge 13 d’octubre a La Casa Groga (c/Alí Bei 120, Barcelona).
10:30h l Formació sobre Justícia Global i Sobirania Alimentària
Què és la Sobirania Alimentària? Com es vincula amb la justícia global? Quins precedents de casos d’èxit tenim a la nostra terra? La Marta Aldea de l’Escola Lliure El Sol obrirà la jornada assentant les bases del que serà un dia de formacions, tallers i xerrades al voltant de la sobirania alimentària, posant tothom a la mateixa pàgina i introduint i aprofundint en aquells conceptes clau que fonamenten la praxi de les activistes ambientals.
A càrrec de Marta Aldea, formadora de l’Escola Lliure El Sol.
12h l Taller de descoberta de plantes autòctones
Eixarcolant és un col·lectiu que treballa per fomentar un model de producció, distribució, consum d’aliments i desenvolupament socioeconòmic més sostenible, ètic i just. Per fer-ho, es centren en la recuperació de llavors d’espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals. A les Jornades Ambientals Eixarcolant durà a terme un taller de “descoberta” de plantes autòctones, portant un recull de les plantes més comunes als nostres camps i boscos i amb una petita explicació de les propietats de cadascuna d’elles, i culminant amb l’elaboració d’una magnífica recepta que afegirem al dinar conjunt posterior.
A càrrec d’Eixarcolant.
15h l Tastet de tallers sobre la sobirania alimentària
Terra Fèrtil és una associació sense ànim de lucre que té per objectiu fomentar la transició ecosocial i aconseguir una societat democràtica, justa i sostenible, que posi la vida al centre. Aprofitant la seva experiència realitzant tallers, xerrades, projectes d’APS… a escoles i instituts, Terra Fèrtil ens portarà un tastet d’una selecció d’aquells tallers que més s’escauen a la temàtica que llavors es podran traslladar als esplais i qualsevol espais amb infants i joves per a poder-los realitzar autònomament.
A càrrec de Terra Fèrtil.
17h l Ponència de tancament: Què podem fer des de l’associacionisme educatiu?
Gustavo Duch Guillot és un activista, escriptor i veterinari conegut principalment per la seva defensa de la sobirania alimentària i el seu treball en temes relacionats amb l’agroecologia i la justícia social. Ha estat molt actiu en la denúncia de les conseqüències del model agrícola industrial, l’explotació dels recursos naturals i l’impacte de les grans corporacions en el medi ambient i les comunitats camperoles. Fent el tancament de les jornades, Duch respondrà els dubtes que hagin anat sortint al llarg de la jornada, posant la mirada al curt i llarg termini de les nostres associacions. Intentarem desgranar quins reptes enfrontem i com donem resposta a les necessitats actuals des de l’associacionisme.
A càrrec de Gustavo Duch.
Ja us podeu inscriure a la onzena edició de les Jornades Ambientals. Si sou monis, dirigents o sòcies, us podeu apuntar a través de l’Era.
Les persones externes a l’entitat ho podeu fer a través d’aquest enllaç. Les inscripcions estaran obertes fins el 6/10! Si teniu qualsevol dubte, escriviu a reduintpetjada@esplac.cat.