Enguany el Grup d’Esplai Montbui (GEM) ha fet el pas a les finances ètiques. En aquesta breu entrevista expliquen la seva experiència, amb els reptes i avantatges amb què s’han trobat. No te la perdis!

Una associació, encara que sigui sense ànim de lucre, genera moviments econòmics. Des del vostre punt de vista, quin paper juga l’economia a l’esplai? En el nostre cas, és molt important. Ens trobem en la situació que moltes vegades tenim certes limitacions pel simple fet de no disposar de gaire pressupost.

Què us ha fet plantejar canviar de banc? Les finances ètiques, més enllà de vetllar pel benefici econòmic, posen al mateix nivell l’impacte social i mediambiental que poden generar a partir del seu exercici, sobretot amb els projectes que financen. Per a vosaltres és important que els esplais tinguem en compte això? Sí, és crucial, ja que els esplais treballem per canviar la societat en la qual vivim i volem que els nostres diners serveixin per causes ètiques i socials.

Com ha estat el procés de canvi cap a les finances ètiques? Vam decidir fer un canvi en el moment que vam començar a notar que les comissions que ens cobraven eren molt altes. A partir d’aquí, vam decidir informar-nos sobre les opcions que teníem i ens vam trobar que hi havia la possibilitat de donar una oportunitat a la banca ètica. Cap de nosaltres n’estava gaire al cas, així que vam decidir demanar ajuda a Esplac i fer una càpsula formativa sobre aquest tema. Un cop feta la càpsula  vam veure que era la millor opció i que ho havíem de tirar endavant. Sabíem que per tema logístic seria complicat, havíem de fer molta burocràcia i diverses gestions que van comportar bastant temps.

Amb quines dificultats us heu trobat i com les heu superades? El problema més gran que hi vam trobar nosaltres va ser el fet que la seva seu estigui a Barcelona. A nosaltres ens queda una mica lluny i vam haver d’anar un dia expressament a Barcelona tres dels membres de la junta (president, secretària i tresorera) per poder obrir el compte bancari. Un altre problema amb què ens vam topar va ser que el banc amb el qual estem ara no té servei d’efectiu. Això va comportar que tots els diners que tenia l’Esplai es van haver d’ingressar a un compte personal i, a partir d’aquí, fer la gestió de les transferències. Tot i aquests problemes, estem molt contents i orgullosos d’haver-ho fet i sabem que ha estat útil.

Heu treballat aquest procés amb infants i famílies? Sí, en el moment en què vam haver de comunicar a les famílies que a partir d’aquell dia havien de fer tots els pagaments per transferència, i no en efectiu, els vam explicar tot el procés, els motius de la nostra decisió i els beneficis que aquesta comporta. Van estar súper a favor d’aquesta decisió, van veure els beneficis i també van poder veure que ells també poden fer aquest canvi. Pel que fa als infants, els més grans estan al corrent. Es va preguntar el coneixement que tenien ells respecte als bancs, la seva manera i funcionar i si sabien els valors que aquests defensen. Seguidament, els vam explicar les diferències entre els bancs més comuns i la banca ètica. Van poder veure la realitat de tot aquest món que potser queda una mica amagat i van prendre una mica més de consciència respecte aquest tema.

Animeu a altres esplais a fer el pas cap a la Banca Ètica? Totalment, els animem moltíssim! Parlant amb claredat, és una gestió que pot fer molta mandra: és fer molts papers i durant un temps requereix una mica d’adaptació pel que fa al funcionament del nou banc. Tot i així, val molt la pena fer el canvi, no contribueixes amb temes que el propi esplai no defensa i no contradius els valors de l’entitat. Les finances ètiques donen molt suport a les entitats i ens ho intenten facilitar tot molt. És una molt bona decisió!

Si vols saber més sobre finances ètiques…