Dissabte 7 de novembre va tenir lloc telemàticament la primera edició de les Jornades d’Interculturalitat, organitzades conjuntament per Casals de Joves, l’Escola lliure el SolFundació Ferrer i Guàrdia i Esplais Catalans.

La primera edició de les Jornades d’Interculturalitat estava preparada per celebrar-se a l’espai juvenil La Casa Groga (Fort Pienc, Barcelona) però, finalment, es va realitzar de forma telemàtica. Això va facilitar que hi pogués participar gent de diferents municipis a qui afectaven les restriccions actuals per la crisi sanitària. En total, hi van participar 50 persones de diferents sectors del món associatiu, cosa que va permetre connectar diferents visions d’aquest entorn.

Ponència inicial: Basha Changuerra

Les Jornades van començar amb la ponència inicial de la Basha Changuerra, impulsora de la cooperativa Afrofem Koop, sobre participació i interculturalitat. La xerrada va girar entorn a la necessitat de reforçar la tasca que els esplais fem a nivell comunitari i entendre’ns com una eina de cohesió social. Per tant, hem de deixar de banda aquelles accions que fem amb l’únic objectiu de “veure’ns més diverses”. Els nostres espais han de sanar les ferides i no tapar-les, com de vegades fem als espais que anomenem interculturals. No hem de voler-nos homogeneïtzar i entendre que el procés cap a la interculturalitat implicarà incomoditat.

També, va insistir en que hem d’entendre que el racisme no és només quelcom de l’extrema dreta; és sistèmic i que per tant totes som racistes. No em d’oblidar la relació entre racisme i capitalisme. Per tant, va cridar a autoorganitzar-nos al nostre entorn i no anar a altres països a ser assistencialistes, és una trampa del capitalisme. S’ha d’enfocar i assumir la responsabilitat antiracista de divulgar el discurs d’autorresponsabilitat i no fer eco de les veus oprimides.

De la teoria a les experiències

Tot seguit, després de la ponència inicial, les participants es van dividir en 4 experiències amb diferents col·lectius:

  • Centre d’Estudis Africans i Interculturals: van presentar el projecte de Joves Referents, en el qual es formen joves afectats pel racisme per esdevenir referents en els seus entorns.
  • Bayt al Thaqafa: una entitat que funciona com a espai d’acollida per a persones migrants i que els donen, entre altres coses, el suport que no reben per part de l’administració per cobrir els seus drets bàsics i facilitar la seva integració socioeconòmica. 
  • Catàrsia: un col·lectiu de joves asiaticodescendents de Barcelona que fan principalment campanyes de sensibilització.
  • Espai La Tregua: un espai que treballa la interculturalitat a través de l’expressió artística. A banda d’una xarxa de suport per a persones nouvingudes, es tracta d’un espai per conscienciar sobre l’economia social i solidària, el feminisme i l’antiracisme.

Per acabar aquesta primera edició de les Jornades d’Interculturalitat, es va tancar el dia amb la presentació del recurs Traçant Vincles, una guia realitzada durant aquest últim any per Casals de Joves, Esplais Catalans i amb la col·laboració de l’Escola Lliure el Sol. En aquesta guia podreu trobar un marc teòric sobre com entendre la interculturalitat i com portar-la al dia a dia dels esplais i casals, també algunes experiències interculturals realitzades per les entitats i algunes indicacions de com fer-ho i, finalment, el mapa d’entitats on hi podeu trobar entitats de tot Catalunya amb les quals treballar. Ja podeu consultar el mapa d’entitats i en breus rebreu el Traçant Vincles actualitzat.

Aquesta jornada formativa ha tingut una valoració molt positiva pel fet de poder anar d’allò més teòric i abstracte a les pràctiques i experiències més concretes. Alhora, es va poder viure l’inici de molts debats que obren les portes a poder continuar-los en una propera edició.