La irrupció de l’extrema dreta a les institucions normalitza cada cop més discursos i pràctiques violents i discriminatoris.  En aquest context, a l’onzena edició de l’Escola d’Esplac volem reflexionar sobre quin és el paper del lleure educatiu en la lluita antifeixista. Per què el jovent és un subjecte estratègic per l’extrema dreta? De quines eines disposem per lluitar contra aquestes postures?

Últimament, es parla molt de l’extrema dreta i no és casualitat. Vivim un moment difícil, en què s’estan normalitzant uns discursos i unes pràctiques discriminatoris que cada cop ens recorden més als feixismes clàssics. Criminalització de les persones que migren i racisme imperant en més capes de la societat. Conflictes bèl·lics generalitzats. Masclisme i violència de gènere a l’alça, amb discursos reaccionaris que es dirigeixen directament als joves. Restricció de drets i llibertats de les persones LGTBQI+. Defensa del genocidi a Palestina i al Líban. Un estat que inverteix cada cop més en el control, la vigilància i la repressió. L’entrada al parlament de partits com Vox i Aliança Catalana. Matons per defensar la propietat privada i expulsió de les veïnes de les seves cases. El panorama, la veritat, espanta.

L’auge d’aquests discursos que defensen l’hegemonia privilegiada de sempre no només el veiem a les notícies. El relat de l’extrema dreta va calant a la societat i, això, a l’esplai també ho notem. Aquesta realitat ens obliga a posicionar-nos, perquè els drets que després d’anys de lluita avui tenim garantits comencen a trontollar i no podem quedar-nos de braços plegats. Des d’Esplais Catalans creiem que el moviment del lleure juga aquí un paper clau i que és essencial entendre’l com un agent de canvi i de transformació social. Els esplais i els caus som espais intergeneracionals i això té un fort potencial. Els joves que tirem endavant aquestes entitats treballem amb criatures d’edats molt diverses i, alhora, també teixim vincles amb les seves famílies. L’impacte del que fem pot ser molt gran, podem ser una força de xoc contra els discursos d’odi.

Precisament per tot això, a l’Escola d’Esplac 2025 volem assumir la responsabilitat del lleure associatiu a l’hora de fer front a un sistema que defensa els seus interessos a través de la violència i que pretén esborrar tota diversitat i dissidència. Sota el títol Esplais antifeixistes: educant en valors, lluitant contra l’opressió, en aquesta trobada formativa volem posar sobre la taula que l’antifeixisme és cosa de totes aquelles persones que defensem el dret a viure una vida digna i aprofundir en quin paper pot jugar l’educació no formal.

Les monitores i els monitors tenim el deure d’educar en l’esperit crític i també de revisar-nos i identificar les violències que travessen la nostra societat i els nostres entorns més propers, per tal de poder-les assenyalar i donar una resposta educant en l’exemple. Hem d’aprofitar que treballem amb adolescents i joves per contrarestar el relat que els arriba a través de les xarxes socials, cada cop més polaritzades a través dels algorismes, i entendre que són un dels col·lectius a qui l’extrema dreta s’adreça de manera més directa. Al cap i a la fi, el projecte educatiu de l’esplai és clarament comunitari i busca teixir xarxa, mentre que els discursos d’odi el que pretenen és aïllar-nos i enfrontar-nos entre nosaltres. Això ja trenca les dinàmiques que el feixisme necessita per créixer.

No oblidem tampoc que els orígens de la lluita antifeixista als esplais venen de lluny i que les entitats de l’associacionisme educatiu van jugar un paper fonamental durant el franquisme i, sobretot, durant la transició. Escollir aquesta temàtica per a l’Escola d’Esplac és també un acte de reconeixement i d’agraïment als joves d’aquell moment que van construir les bases perquè ara siguem on som. Volem agafar el seu llegat i veure com el transformem perquè s’adapti al context actual, en què tantes coses han canviat.

En aquest sentit, un dels objectius de l’Escola d’Esplac és precisament debatre sobre com actualitzar la lluita antifeixista i analitzar quins reptes tenim al davant. Estem en un moment en què ens toca ser crítiques i autocrítiques, esquinçant els marges d’aquesta lluita per fer-la més diversa. Cal trencar amb la imatge que normalment ens ve al cap quan pensem en l’antifeixisme, perquè això no va només de posar el cos davant de la policia o davant d’un grup de nazis. És important que entenguem com funcionen els discursos d’odi i assumim que el feixisme no és només la violència més explícita, sinó que també té a veure amb tota aquella violència que no es veu a primera vista, amb l’aïllament i amb l’individualisme. Des d’aquí reivindiquem la força que trobem en l’acte de cuidar-nos, sovint tan menyspreat, i creiem que l’esplai és un molt bon lloc on aprendre des d’aquí.

Amb tot, per fer front a l’amenaça d’uns discursos d’odi que posen en risc la cohesió social és imprescindible formar-nos amb entitats i projectes que en el seu dia a dia treballen des de l’antifeixisme. Per fer-ho, el cap de setmana del 15 i 16 de febrer a Santa Coloma de Gramenet comptarem amb persones vinculades als moviments socials que faran un balanç i definició d’aquesta lluita, experts en la temàtica que situaran quin paper tenim els joves davant d’aquest fenomen i analitzaran quins reptes tenim al davant. També hi haurà diferents tallers en què pensarem com combatre el feixisme des de diferents fronts.

Volem sortir de l’Escola d’Esplac amb esperança i generar un espai d’aprenentatge col·lectiu on reflexionar, on debatre i on contagiar-nos de les ganes de continuar lluitant. Volem aprofundir en els mecanismes del feixisme per entendre com funciona i, alhora, fixar-nos en totes aquelles pràctiques que tenim a l’abast per combatre’l. I tu, a què esperes per apuntar-te? Tens temps fins al 26 de gener!