Monitores, monitors d’esplai i persones vinculades al món del lleure educatiu han participat en la setena edició de l’Escola d’Esplac, que s’ha realitzat per primer cop en línia.

Aquest cap de setmana s’ha realitzat la setena edició de l’Escola d’Esplac, sota el lema “I tu, en quins valors eduques?”. Monitores i persones vinculades al món del lleure educatiu han participat en ponències i debats en línia durant cap de setmana formatiu, organitzat per Esplais Catalans. L’Escola d’Esplac d’enguany ha tancat el cicle de les dues darreres edicions que han basat els seus continguts formatius en matèria de Política i Educació.

Les persones participants d’aquesta edició han pogut compartir opinions i extreure les seves pròpies conclusions sobre els valors: quins són els valors del nostre esplai o dels nostres projectes educatius i quina és la metodologia que s’ha de seguir per treballar i integrar aquests valors.

Els valors en el punt de mira 

Aquest cap de setmana en línia ha comptat amb diverses persones expertes en els àmbits de l’educació. Francesca Nogales va ser l’encarregada de donar el tret de sortida a la jornada, en què va destacar que “No podem educar en una altra cosa que no siguin els valors. En la nostra educació (el model del lleure educatiu) hi ha l’objectiu de transformació, va implícit». Mía Farré i Meritxell Carles, d’Escoltes Catalans van reivindicar que «caus i esplais no estem adoctrinant, estem educant, apostant per l’esperit crític, per educar persones amb una visió crítica de la societat i del que els envolta». El matí va finalitzar amb la ponència del periodista del Grup Barnils, Enric Rodón, amb el que es van extreure conclusions com ser conscients que el mercat té la possibilitat de mercantilitzar les nostres idees i els nostres valors i que des de l’esplai hem de ser rigorosos i coherents per fer veure-ho als infants i joves.

Durant la jornada de diumenge Clara Domènech va encarregar-se de la ponència «Educació en valors» i va definir que «És important definir i consensuar a través de l’ideari els valors compartits (…) Per fer-ho, cal tenir un sistema organitzatiu democràtic, amb mecanismes de debat, discussió col·lectiva amb el màxim d’agents interns i externs«. Maria Coll i Joan Soler van incidir en l’evolució dels valors amb perspectiva històrica i Mohamed Ait abou Moujane i María Cortés i Manuela Fernández de l’Associació Gitana de Dones Drom Kotar Mestipen van destacar que “l’educació ens obre les portes a la igualtat (…) de totes i per a totes, basada en un diàleg igualitari on totes les veus són escoltades i valorades de la mateixa manera, que respecta i reconeix les diferències».

A més, també van formar part en les taules rodones de dissabte a la tarda experts com Mª Jesús Comellas i CarbóAixa DulceyJúlia RamosMirta Lojo SuárezRosa Guitart, Juli PalouCristina FernándezGustavo GonzalezEscola Arcàdia i Celia Premat Katz.

Una Escola d’Esplac adaptada però plena de debat

L’Equip de Coordinació d’Esplac ha valorat l’edició d’enguany: «ha estat una edició amb menys participació perquè era en format en línia i ha coincidit amb el primer dia de represa de les activitats dels esplais, tot i això hem pogut fer l’edició tal i com la teníem preparada i no ha dificultat poder originar debats i repensar en quins valors eduquem».

L’Escola d’Esplac 2021 en vídeos

Podeu veure tots els vídeos de l’Escola d’Esplac 2021 aquí

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Avís Legal.
I Accept
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Avís Legal.
I Accept
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Avís Legal.
I Accept