Com van viure la Queer Easter 2023 les monis d’Esplais Catalans? Llegeix la seva crònica!
Autoria: Monitores i monitors d’esplais d’Esplac participants de la Queer Easter (Alemanya).
A principis d’abril 6 monitores de diferents esplais d’Esplac vam agafar un vol, direcció a Berlín. Una vegada arribes a Berlín, hi ha diversos trens durant el dia que pots agafar fins al Centre Kurt Löwenstein, així que es pot aprofitar per a fer una mica de turisme a Berlín ciutat! El trajecte fins al centre formatiu no dura gaire més d’una hora. Quan vam arribar-hi, des del primer moment ens hi vam sentir com a casa. Una vegada arribes, et fan un test de covid (sí, a Alemanya es continuen fent tests de covid) i es trien les habitacions. Pots triar amb qui vols anar a l’habitació o pots compartir amb altres membres de la casa!
El primer dia (l’endemà d’arribar) es fan unes formacions comunes per a totes les persones de la casa i s’introdueixen els grups dels seminaris dels següents dies. També es fan activitats comunes amb tots els integrants per a conèixer gent fora del teu grup de formacions. La primera nit va tenir lloc l'»snack evening», on cada organització presentava el seu projecte i vam poder tastar menjars típics d’arreu del món.
Al Centre Kurt Lowëinstein, de seguida vam començar a conèixer persones de diferents moviments juvenils de tot el món (des de partits polítics socialistes, fins a altres esplais, projectes de comunitats de joves…), i vam poder parlar amb totes elles sobre el fil conductor del seminari: la sexualitat i el gènere dins del col·lectiu lgbtiq+.
Els diferents tracks (molt variats i per tots els gustos!) ens van permetre triar sobre quin tema volíem aprofundir durant la setmana. Poliamor i relacions no-monògames, drets sexuals i reproductius, treball sexual, identitat i expressió de gènere, feminisme, pràctiques sexuals de tota mena, orientacions sexuals… no vam deixar d’aprendre ni un sol moment! Durant tota la setmana es van fer diversos seminaris (dos al dia, de 3 hores cada seminari), on s’aprofundia en el tema de la formació triada. A part d’això, cada vespre es feia una activitat diferent, on podies compartir espais amb la gent de la casa i tractar diversos temes fora de les formacions (es va fer una nit de Woman&Trans, una nit de cantar cançons a la foguera…).
A part de les estones formatives, també vam poder visitar Berlín un dia sencer, anant al museu Queer i al memorial de l’Holocaust. Era un dia totalment lliure i a part dels museus, podies visitar Berlín pel teu compte, o simplement quedar-te a la casa.
L’últim dia es van organitzar xerrades proposades pels propis membres de la casa, on s’aprofundeix en temes tractats durant la formació o se’n proposaven altres de nous, i cadascú podia compartir el què volia. La veritat és que ens va costar molt triar a quines anar… Tot era tan interessant! En aquests tipus d’espais es creen ambients molt segurs i oberts i són l’espai perfecte de parlar de temes que normalment no tractem dia a dia, però tenim molt presents.
L’últim dia, vam dir adeu a la casa i a totes les persones increïbles que hi vam conèixer, amb qui hem fet molt bona amistat i esperem tornar a coincidir. Una de les millors coses d’aquests espais internacionals és conèixer a gent d’arreu del món i poder compartir versions i punts de vista diferents de la cultura de cada país. Quan s’acaba la setmana marxes amb amics d’arreu d’Europa.
Us animem a participar en aquestes activitats internacionals com a monitores d’esplai! Viureu una experiència inoblidable.