Com alguns/es de vosaltres ja sabeu, la Comissió de Gènere del Baix Llobregat va néixer fa aproximadament un any amb la intenció d’apropar el treball en perspectiva de gènere als esplais del sector i proporcionar-los suport i recursos per tal que aquest treball sigui tangible en el dia a dia de l’esplai.
Un dels objectius plantejats per aquest curs és el d’elaborar un recull d’activitats que volem fer arribar a tots i totes. Per a fer-ho, ens hem proposat elaborar activitats relacionades amb dates o esdeveniments concrets que considerem estar condicionats per certes actituds o comportaments sexistes que tenen un impacte directe a la societat i, per extensió, a tots els infants i joves que participen a l’esplai.
A continuació, us presentem un recull d’activitats amb les quals volem trencar els tòpics sexistes i l’estigmatització construïda al voltant dels rols de gènere durant les festes, on sovint la publicitat i el consumisme desmesurats ens enceguen els ulls. Plantegem una activitat per grups de petits/es, relacionada amb el joc simbòlic i les joguines considerades de nens i nenes; una per mitjans/es, relacionada també amb les joguines i la seva classificació; i una per joves, on analitzem, a partir de recursos audiovisuals, els rols de gènere imposats per la publicitat.
Joguines no sexistes (petits/es)
En aquesta activitat els infants, a més de jugar a tot tipus de joguines, reflexionen al voltant de la coeducació i es pretén que els mateixos infants es plantegin dubtes i reflexions com, a què m’agrada jugar? Hi ha joguines per nens i joguines per a nenes?…
Catàleg de joguines (mitjans/es)
En aquesta activitat els infants reflexionaran sobre quines joguines els agraden, perquè i com la publicitat ens influeix alhora de seleccionar els nostres jocs.
Publicitat: trencant estereotips (grans)
A través del debat, la representació teatral i el visionat de vídeos els i les joves podran construir una visió crítica de com la publicitat reprodueix els estereotips sexistes i reflexionar sobre com ens influeix a cada u.
Us animem a que dugueu a terme aquestes activitats als vostres esplais i que ens feu arribar una valoració o propostes de millora si ho creieu convenient.
Bones vacances no sexistes!