Més de 5.000 infants i joves i més de 1.400 monis d’Esplais Catalans marxen de campaments, colònies i rutes aquest estiu, mantenint viu un model basat en l’educació comunitària i el voluntariat.
Aquest estiu una vuitantena d’esplais d’Esplac tornen a marxar de campaments, colònies i rutes, fent perviure la tasca del lleure associatiu malgrat les dificultats de la crisi dels terrenys. Des de les restriccions per la pandèmia fins a les mesures per fer front a l’emergència climàtica, els esplais fa anys que s’esforcen per adaptar les seves activitats d’estiu a les exigències del context actual. Tot i això, la situació d’aquest any ha estat especialment crítica. A dos mesos de l’inici de la campanya d’estiu, es van bloquejar 79 dels 156 terrenys d’acampada disponibles a Catalunya per manca d’autorització de l’Agència Catalana de l’Aigua, afectant les reserves de 12.000 infants i joves arreu del territori.
Davant d’aquesta situació, les entitats de l’associacionisme educatiu vam iniciar una campanya conjunta per denunciar les traves que el canvi de normativa implicava per a esplais i caus i exigir respostes per part de l’administració. Després de la pressió exercida, que va incloure una jornada reivindicativa que va mobilitzar 5.000 persones, Acció Escolta de Catalunya, Esplais Catalans (Esplac), Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans (MCECC), Minyons Escoltes i Guies, Escoltes Catalans, Centre Marista d’Escoltes i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) hem aconseguit firmar un acord amb la Conselleria de Drets Socials per garantir la nostra activitat i un major reconeixement social.
Amb tot, la realitat és que els esplais no han pogut viure amb normalitat aquest estiu. Hi ha 16 esplais d’Esplac que no han pogut marxar de campaments al terreny on havien previst fer activitat i n’hi ha 22 que han hagut d’acollir altres esplais o caus, compartint els terrenys entre diversos grups. Tot i això, gràcies a l’esforç incansable de monitores i monitors, infants, joves i famílies entre juliol i setembre els esplais d’Esplac duran a terme unes 169 activitats arreu del territori català, 25 a l’estat espanyol i 6 activitats en l’àmbit internacional.
El lleure associatiu de base voluntària, un model a defensar
En un context de creixent privatització del lleure i de la monopolització per part d’empreses privades de les activitats d’oci d’estiu dedicades a infants i joves, l’esplai es vol reivindicar com a un agent educatiu clau pel foment de l’aprenentatge de la infància i la joventut del territori. A partir del contacte amb la natura i el foment de l’esperit crític de les i els participants, l’esplai esdevé una alternativa educativa de gran valor. En aquest sentit, des d’Esplac volem posar en qüestió un sistema en què les activitats que generen un benefici social i no econòmic queden en un segon pla. Per això, treballem per defensar els valors del lleure associatiu de base voluntària.