Tardes de Lleure i Antiracisme
Esplais Catalans organitza conjuntament amb la Fundació Ferrer i Guàrdia i l’Escola Lliure El Sol les Tardes de Lleure i Antiracisme.
Tardes de Lleure i Antiracisme 2024
Estratègies davant l’odi, les violències i les opressions
II Tardes de Lleure i Antiracisme: Estratègies davant l’odi, les violències i les opressions.
En un context en què les postures reaccionàries estan a l’alça i el racisme forma part de l’ordre del dia de cada cop més capes de la societat, sobretot en la joventut, Esplais Catalans, l’Escola Lliure El Sol i la Fundació Ferrer i Guàrdia organitzem conjuntament unes jornades per analitzar aquest context i detectar quines eines tenim per fer-hi front des del lleure.
En aquestes jornades es parlarà sobre el paper de les xarxes socials en l’extensió d’aquestes postures, s’analitzaran els impactes que genera la Llei d’Estrangeria a infants i joves i s’exposaran diferents experiències antiracistes amb l’objectiu de pensar i definir de quines estratègies disposem per confrontar l’odi, les violències i les opressions.
El lleure ha de ser un agent clau en la lluita antiracista i ha d’esdevenir referencial en la construcció d’un sentit comú crític com a vèrtebra de la lluita per la transformació social.
Les Tardes de Lleure i Antiracisme tindran lloc els dies 5, 6 i 7 de novembre a l’Escola Lliure el Sol, Barcelona.
Taller: Discursos d’odi i racisme a les xarxes socials l 5 de novembre
Què entenem per discursos d’odi? De quina manera interseccionen amb el racisme i amb altres formes d’opressió? Quin impacte tenen? En aquest taller veurem com operen aquests discursos a nivell social i quines persones i col·lectius en pateixen les conseqüències a nivell quotidià. Ho farem tenint en compte les xarxes socials, que s’han convertit en plataformes per a la difusió de discursos xenòfobs, masclistes i LGTBIfòbics, sobretot entre les persones joves. Treballarem la identificació d’aquests discursos – en entorns tant digitals com analògics – i veurem de quina manera els podem revertir. I ens centrarem en com l’educació en el lleure i l’associacionisme en general poden ser agents clau a l’hora de frenar els discursos d’odi.
A càrrec d’AlgoRace, amb Miriam Hatibi.
Taller: El racisme com a vulneració de drets i algunes eines per fer-hi front l 6 de novembre
El taller ofereix una aproximació teòrica la llei d’estrangeria com a llei que vulnera els drets humans, així com també fa un recorregut per la Llei d’igualtat de tracte i No discriminació com a eina que els restitueix.
A càrrec de SOS Racisme, amb Úrsula Ruiz.
Taula rodona: Experiències d’antiracisme l 7 de novembre
Passem a la pràctica! Aquest espai té com a objectiu explorar projectes i experiències d’entitats i col·lectius compromesos amb la creació d’espais inclusius. La segona part de la tarda la dedicarem a la construcció de propostes antiracistes aplicables al nostre context, traslladant aquest coneixement al context de l’educació en el lleure i l’associacionisme.
Amb la participació del Sindicat d’habitatge del poble sec, Criando alianzas i Fronteres invisibles.
Podeu inscriure-us a través del web de l’Escola Lliure el Sol.
5 de novembre l Taller l Discursos d’odi i racisme a les xarxes socials, A càrrec d’AlgoRace, amb Miriam Hatibi. Inscripcions.
6 de novembre l Taller l Infàncies i joventuts migrants davant la Llei d’Estrangeria, A càrrec de SOS Racisme. Inscripcions.
7 de novembre l Taula Rodona l Experiències d’antiracisme, Amb la participació del Sindicat d’habitatge del poble sec, Criando alianzas i una entitat de lleure educatiu. Inscripcions.