Escola d’Esplac
L’Escola d’Esplac és un espai formatiu, de debat i d’intercanvi d’experiències i recursos que ofereix a les monitores, les persones sòcies d’Esplac i a altres persones vinculades al món de l’associacionisme educatiu idees noves per revisar i millorar la seva tasca educativa. El cap de setmana ofereix diversos espais i dinàmiques que permet el treball en petits i grans grups segons l’objectiu de la sessió. Per a cadascun d’aquests espais formatius hi convidem persones vinculades al camp de l’educació o amb experiència en l’associacionisme educatiu amb perspectiva del tema tractat.
Escola d’Esplac 2024:
Esplais Anticapitalistes: Construïm les bases per educar en l’alternativa
Esplais anticapitalistes: construïm les bases per educar en l’alternativa, és el nom de la desena edició de l’Escola d’Esplac, que se celebrarà el cap de setmana del 13 i 14 d’abril a l’Alberg de Manresa.
Reflexionarem sobre com el sistema capitalista neoliberal és present a tots els àmbits de les nostres vides i qüestionarem de quina manera ens afecta als esplais. Els nostres objectius d’esplai tenen un enfocament productivista? Ens posicionem obertament com a entitats capitalistes? Comprem en grans supermercats econòmics o busquem alternatives locals de petits productors?
Compartirem un cap de setmana on podrem analitzar quina incidència tenen les lògiques capitalistes a l’organització dels esplais, com el sistema és present en els nostres models de consum, als nostres locals i també a la nostra pedagogia.
Els esplais ja som una proposta alternativa a l’educació establerta pel sistema; així i tot, aquest és present a les nostres vides i buscarem alternatives per fer-li front des d’entitats de lleure de base voluntària.
En aquesta edició volem fer palès com el sistema capitalista neoliberal s’imposa i ens arrossega cada cop més cap a uns valors individualistes i competitius deixant enrere la solidaritat, el col·lectivisme, les cures, les persones i el planeta; és present als esplais.
Per això veiem necessari crear espais de reflexió, participació i aterratge d’idees per imposar noves mirades anticapitalistes en el funcionament i la pedagogia que apliquem en la nostra tasca educativa en els esplais.
Alhora, no volem oblidar ni deixar de reivindicar que els esplais ja som una proposta alternativa a l’educació del sistema amb un component transformador de la societat.
A més a més, tenim la intenció de donar a conèixer projectes que queden al marge de l’economia de mercat i la mirada productivista i que aposten per l’autogestió.
Com a objectius per a la desena edició de l’Escola d’Esplac ens proposem:
- Visibilitzar les lògiques, mirades i pràctiques capitalistes integrades en el funcionament dels esplais
- Crear espais de reflexió col·lectiva sobre el sistema que impera en la societat actual i les seves conseqüències i possibles alternatives.
- Donar eines i coneixements per adoptar una mirada i funcionament anticapitalista amb les persones, les cures i l’entorn al centre.
- Esdevenir un espai formatiu generador de discurs polític i educatiu de referència a l’entitat.
Ponència inicial: El capitalisme en el punt de mira
«El que és històric no és que el capitalisme sigui una màquina de pobresa i desigualtats. El que és històric és la nostra indiferència. Perquè sabem el que passa i no fem res per revertir-ho. La gran victòria d’aquest model és un règim general d’indiferència». Amb aquestes paraules ho explicava en David Fernàndez al podcast de Crític.
Engegarem l’Escola d’esplac analitzant com s’articula el capitalisme i posant-li context per poder entendre’l. Buscarem les seves febleses i de quina manera podem combatre’l.
"El que és històric no és que el capitalisme sigui una màquina de pobresa i desigualtats. El que és històric és la nostra indiferència".
Un minut i 22 segons per emmarcar. pic.twitter.com/0VE2zfvWVN
— Laura Aznar Llucià (@LauraAzLlu) December 12, 2023
- A càrrec de David Fernàndez (@HiginiaRoig), de la Vila de Gràcia, periodista i exdiputat del Parlament de Catalunya per la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) durant la 10ena Legislatura.
Ponència introductòria: El paper de l’assemblearisme en el sistema neoliberal
Com ens afecta el sistema capitalista a l’esplai i als espais participatius? En aquesta ponència ens endinsarem en la manera com les dinàmiques capitalistes condicionen la nostra manera d’educar i d’organitzar-nos. Posarem sobre la taula les febleses de les assemblees com a espais de decisió i els rols i actituds que s’hi prenen que perpetuen les lògiques capitalistes. Debatrem sobre com fer-li front a un sistema que s’escola per tots els racons de les nostres vides fins i tot allà on hem cregut que no hi era.
- A càrrec de Mònica de la Torre, activista, veïna del barri de Sants. Professora d’Institut i vinculada a l’Escola Popular de la Bordeta.
Ponència final: Eduquem en l’anticapitalisme: Pedagogia crítica, popular i emancipadora
Paulo Freire defensava una educació que ens ensenyi a pensar i no a obeir. Com podem fomentar una pedagogia crítica i emancipadora en un context com l’actual? Parlarem sobre com posem les eines de l’educació en el lleure, popular i comunitària al servei d’un projecte que permeti superar el capitalisme.
L’Escola Popular de Manresa ens explicarà com va néixer, quina és la seva raó de ser i la seva activitat actual. Ens donarem eines per enfortir-nos com a educadores, lluny de les pràctiques pròpies del neoliberalisme en les quals sovint caiem des dels esplais.
View this post on Instagram
- A càrrec de l’Escola Popular de Manresa (@escolapopular)
Espais formatius i tallers
Economia per la vida: la proposta necessària del lleure
«Resulta incomprensible que es demanin esforços al consum d’aigua domèstic –que és aquell que, entre altres coses, banya nadons, posa rentadores i cuina el sopar– mentre usos privilegiats que no són ni molt menys essencials resten quasi intocables –com és el cas del golf, les pistes d’esquí o de gel». Així ho explica en Gil a l’article Un pais que no sap ploure.
A l’Escola d’Esplac ens parlarà d’economia, de crisi ecològica i de la necessària sortida de l’esfera individual per fer front a la manca de coherència en l’acció pública.
«Cal acabar amb un sistema econòmic que deixa cada cop més persones en l’escassetat sota una falsa aparença d’abundància»
Per ser conseqüent, tota política ecològica ha d’assumir aquesta premissa.
Ho explico a @naciodigital en motiu de la sequera.https://t.co/otoHyZ3N2t
— Gil (@gilhortal) December 21, 2023
- A càrrec de Gil Hortal (@gilhortal) – Activista en diversos moviments anticapitalistes i ecologistes del teixit associatiu del barri de Gràcia. Ex-monitor de l’esplai GMM, actualment estudia Dret i Ciències Polítiques a la UB i treballa en la recerca en dret tributari i política fiscal.
Espais dignes: parlem d’habitatge i de locals
Esplais sense locals i equipaments infrautilitzats. En aquest espai formatiu parlarem d’habitatge i de locals per veure com podem articular lluites per aconseguir espais dignes on viure i on dur a terme la nostra activitat educativa.
Des de la PAHC Bages ens explicaran la seva experiència, com es van crear i què els mou avui en dia. Aprofundirem en algun dels casos que han abordat i posarem en comú les inquietuds i amenaces que vivim els esplais amb els nostres locals. Compartirem les nostres estratègies per enfrontar-nos a la problemàtica de l’habitatge i els locals de forma conjunta.
🟢 JUNTES HEM PRES EL QUE ÉS NOSTRE!
Ahir vam viure una jornada de lluita inoblidable! Vam alliberar el Bloc 9 de la @PAHCBages i el més bonic és que no ho vam fer soles. Veure el teixit de lluita que estem construïnt plegades, ens reafirma que estem anant per el camí correcte. pic.twitter.com/BLjUtpcH0N
— PAHC Bages (@PAHCBages) May 2, 2023
- A càrrec de PAHC Bages (@PAHCBages) – La Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme del Bages va néixer l’any 2012 a l’Ateneu Popular la Sèquia, a Manresa, formen part de la PAH, una organització en defensa de l’habitatge a tot el territori. Es van organitzar a causa de la greu situació en matèria d’habitatge a la seva comarca. Manresa és la ciutat de Catalunya amb un percentatge més elevat de pisos buits, un 23%. «Ens organitzem per què el capitalisme mercantilitza els nostres drets i mentre l’habitatge estigui en mans dels mercats serà impossible garantir aquest dret. Ens organitzem per defensar els nostres habitatges i per tenir una vida digne. Treballem des de l’empoderament i l’assessorament col·lectiu qualsevol casuística que tingui a veure amb matèria d’habitatge.»
L’art al servei de la crítica
El present i futur dels joves es veu condicionat per la precarietat i la incertesa. La possibilitat d’un demà digne sembla esvair-se entre salaris baixos, contractes temporals i desigualtat d’oportunitats. En aquest taller reflexionarem a través del rap sobre com aquest context ens afecta i quin suport ens podem donar des de les cures. També aprendrem les nocions bàsiques del rap per poder crear alhora que debatem.
🎤Alumnes del #Raval i del #BonPastor exploren la seva relació amb el barri en forma de cançó i videoclip.
🔄Un projecte comunitari del @CCCBmediacio, @ANDRONAcultura, @VerSembrant, l’@insmtarradell i l’@ieeltiler.
Ho explica el @324cat 📰⤵️https://t.co/O6UyuHPkmV
— Pla de barris BCN (@PladebarrisBCN) July 17, 2023
- A càrrec de Versembrant (@VerSembrant) – Una escola popular ititnerant, un projecte que pretén fomentar la consciència crítica del jovent, mitjançant l’art urbà i el hip hop. Aspiren a posar l’estètica al servei de la crítica, en un procés creatiu on els protagonistes son aquells que creant i repensant el seu entorn s’autotransformen en el procés. Versembrant és filosofia de la praxi feta art, en aquest cas, rap.
Exposició: Eduquem en l’anticapitalisme: Pedagogia crítica, popular i emancipadora
Al llarg de la història diverses corrents de pensament i disciplines han fet anàlisis del sistema capitalista i de les seves conseqüències. Però, hem dedicat energies a pensar com volem que sigui el futur? I concretament, un futur amb un món on valgui la pena viure? Som capaces de pensar escenaris desitjables?
Aquest any l’Escola d’Esplac comptarà amb una exposició amb dinàmiques, preguntes i projeccions per reflexionar de forma col·lectiva. Veurem quin és el mon que volen els infants pel seu futur a través de les seves respostes a La Piqueta, la nova revista d’Esplac, i podrem imaginar també el mon que nosaltres volem.
- A càrrec d’Esplais Catalans – Esplac (@esplaiscatalans)
L’Escola d’Esplac, en vídeos…
Per què és important parlar d’anticapitalisme des dels esplais? Parlem amb ponents!
Com han viscut l’Escola d’Esplac les participants?
Ponències completes:
El capitalisme en el punt de mira, amb David Fernández.
El paper de l’assemblearisme en el sistema neoliberal, amb Mònica de la Torre.
Eduquem en l’anticapitalisme, amb l’Escola Popular de Manresa.
A més…
No et perdis les fotografies del cap de setmana! Les trobaràs totes en aquest enllaç.