Autora: Elena Guardiola, monitora de l’esplai Espurna de Gràcia.
El 22 de març, la ciutat de Barcelona va aixecar-se, aparentment, com un matí de dissabte qualsevol. Les turistes omplien els carrers del Centre i la Ciutat Vella amb les seves càmeres fotogràfiques i bosses de souvenirs. Però, des de feia uns mesos, s’estava treballant en alguna cosa que revestiria la ciutat amb una energia diferent. Cap a les 11 del matí aquesta energia va començar a cobrir diverses places del Barri Gòtic i és que, més de 600 infants, joves i monitores van anar arribant a les places pertinents per a realitzar les activitats que les monitores de diversos esplais havien preparat amb anterioritat. La jornada que el projecte Localitza’t havia estat organitzant, començava a fer-se real en la ciutat.
Així, a la Plaça de Sant Felip Neri, a la Plaça del Rei, a Sant Miquel, a l’Avinguda de la Catedral i a la Plaça de la Mercè grups d’infants i joves, acompanyats per les monitores, van realitzar diverses activitats i van omplir l’espai públic amb una lògica diferent: la del joc, allunyat del món del consum i la productivitat. Tot plegat, rere un objectiu comú: la reivindicació de la manca d’espais per a les entitats de lleure.
Cap a les 14h, tota l’energia que havia germinat per les diverses places va concentrar-se a la Plaça Catalunya, on les entitats varen dinar conjuntament. A les 16h van arribar les famílies dels infants i les joves dels esplais presents a l’acte (majoritàriament, esplais de Barcelona i del Vallès federats a Esplac), així com altres entitats de lleure, com per exemple l’AE Wé Ziza de Sant Gervasi, i totes aquelles persones que no havien pogut venir al matí. Totes elles es varen preparar per tal de començar la manifestació a les 16:30h.
Així doncs, gairebé un miler de persones varen iniciar la marxa baixant pel Portal de l’Àngel sota el lema “Cap esplai sense local”. Des de les més petites fins a les més grans portaven pancartes i alçaven la veu amb diversos missatges per a l’Administració amb l’objectiu de mostrar el descontentament davant la problemàtica: que molts esplais no disposen d’espais autogestionats, han de pagar lloguers desorbitats o els equipaments on es troben no responen a les seves necessitats.
Seguint el ritme que marcaven els grups de percussió Els diables del Port i Ku-Kum-Ku, la manifestació va arribar fins a la Plaça Sant Jaume. Allà, moltes varen assenyalar l’edifici de l’Ajuntament mentre cridaven “Aquest local, seria genial!”. Finalment, es va arribar fins a la Plaça Sant Miquel, on es va llegir el manifest que la comissió Localitza’t havia preparat. La tarda va acabar a la mateixa plaça amb un concert d’animació infantil a càrrec del veterà Noè Rivas i el seu fill, Marc Rivas, que tot i el mal temps, van aconseguir que tothom ballés i gaudís sota la pluja. Així, els infants, les joves, les monitores i famílies demostraven aquesta energia tant peculiar que transforma i dibuixa nous escenaris allà on va.