L’onzena edició de les Jornades Ambientals ha estat una trobada plena de tallers, debats i recursos per repensar la relació entre alimentació, territori i lleure educatiu.
Un any més, i ja en van onze, a Esplac hem celebrat les Jornades Ambientals! Enguany la trobada formativa ha tingut lloc a la Casa Groga del Fort Pienc, el local de l’esplai Xiroc (Sector Barcelona Nord-Est) i altres entitats del barri. Sota el lema “De la terra a l’esplai: educant en la sobirania alimentària”, l’eix central de les Jornades Ambientals ha estat precisament analitzar quina és la relació entre alimentació, territori i lleure educatiu i explorar com podem treballar la sobirania alimentària als esplais.
El dia va començar a les 10:00h, amb una xerrada d’obertura a càrrec de la Marta Aldea, de l’Escola Lliure El Sol, que va situar les bases teòriques i contextuals per a poder encarar les jornades. Vam parlar sobre els orígens del concepte de sobirania alimentària, sobre la manera en què el desenvolupament socioeconòmic del segle XX ha afectat l’accés a la terra i sobre els àmbits que es poden abordar des de l’esplai.
Un cop contextualitzada la temàtica, les jornades van seguir amb un taller de descoberta de plantes autòctones de la mà d’Eixarcolant. A través d’un recull de plantes silvestres vam poder conèixer les seves propietats, els seus usos alimentaris i, ja de pas, aprofundir en el perquè és rellevant recuperar el coneixement sobre la terra i els seus processos i democratitzar-ne l’accés. A més a més, Eixarcolant va portar un tastet dels seus productes, que comercialitzen en diversos punts de venda i a través del seu web. Unes delícies que van maridar perfectament amb el dinar!
Amb la panxa ja plena, les jornades van seguir amb un “tastet” de tallers de Terra Fèrtil. Des d’aquesta associació ens van mostrar com fer “bombes” de biodiversitat, com crear vermicompostatge, com fer un refugi d’insectes i com dinamitzar un bany de bosc. Amb aquest recull complet de tallers vam aprofitar per parlar dels cicles de la terra, les violències sistèmiques del dia a dia, la biodiversitat urbana-rural i el productivisme del sistema capitalista, entre altres qüestions molt interessants.
Finalment, per tancar el dia en Gustavo Duch va dinamitzar una ponència de tancament on va exposar les contradiccions i l’absurditat del sistema alimentari actual, així com la necessitat de repensar i sortir de les lògiques que estan portant el planeta al límit. Amb tot plegat, les XI Jornades Ambientals han estat una oportunitat única on aprendre i compartir un munt de recursos, reflexions, debats i una llarga llista de tasques pendents per fer als esplais amb esperança, il·lusió i consciència.