El 10 de febrer es va presentar la campanya Deslocalitzades a l’Espai Jove La Fontana, on s’han especificat les accions a realitzar durant el 2023, entre elles una manifestació dels esplais el pròxim 6 de maig a Barcelona.
La campanya Deslocalitzades ha comptat amb l’exposició de les problemàtiques i les demandes específiques dels esplais, destacant la responsabilitat a les institucions per desposar de locals dignes on fer esplai.
La campanya Deslocalitzades, iniciada des d’Esplais Catalans (Esplac) es va presentar el passat divendres a l’Espai Jove La Fontana. Pau Casanovas i Pau Mora, de l’Equip de Coordinació d’Esplac i del Grup de Treball Locals i Territori i Mariona Guillén, Representant de la Comissió Reduint Petjada i també membre del Grup de Treball, van presentar les problemàtiques, demandes i accions que s’engloben dins de la campanya.
La presentació de la campanya s’iniciava amb la mirada posada en situació de l’estat actual dels locals dels esplais, en què es van exposar algunes de les problemàtiques. Les més destacades, la impossibilitat d’oferir un local a tots els esplais, així com els nouvinguts a l’associació o la pujada dels preus del lloguer, que alimenta que els esplais es trobin cada cop més sovint amb impossibilitat de pagament o en condicions indignes. A més, s’assenyalava que, depenent de la propietat del local, es limita la llibertat pedagògica i associativa.
A banda, es van fer públiques les dades actuals de l’associació, que compta amb 110 esplais. Actualment, entre els esplais d’Esplac 1 de cada 10 no disposa de local, més del 75% no tenen capacitat de plena decisió sobre el local i menys del 40% disposen de bones condicions sanitàries o de seguretat.
Les i els dirigents d’Esplais Catalans, posteriorment, van articular els reclams de la campanya, que comencen per exigir un local digne per a tots els esplais, complint les 11 condicions exposades pel Consell de Joventut de Barcelona, així com convenis públics amb l’administració. La publicació del Consell de Joventut de Barcelona (2022), compta també amb una anàlisi de la situació dels locals de les entitats de lleure a Barcelona, així com les condicions que hauria de tenir un local digne.
Durant l’acte també es puntualitzava que cal tenir en compte els esplais en el disseny de nous equipaments públics i un suport específic als esplais que vulguin deixar de tenir vincle amb propietats privades, com l’església, per accedir a un local.
Finalment, van ser presentades les accions en el marc de la campanya Deslocalitzades que s’iniciaran amb l’adhesió d’altres entitats educatives i una minisèrie de vídeos a les xarxes socials, fent d’altaveu de les problemàtiques dels locals dels esplais. A més, Esplac també ha expressat la voluntat d’exercir com a interlocutors per solucionar la problemàtica amb l’administració pública.
L’acció més destacada ha estat la previsió d’una manifestació unitària, el 6 de maig a la tarda a Barcelona, on estaran convocats tots els esplais de l’entitat. La campanya també preveu el 6 de maig al matí concentracions descentralitzades arreu de Catalunya.
La manifestació i les accions, tal com es va explicar a l’acte de presentació, preveuen ampliar forces amb l’adhesió d’altres entitats educatives a la campanya durant el mes de febrer i la convocatòria conjunta a la manifestació i reclams que aquesta exposa.
Sobre la campanya “Deslocalitzades”
Totes les fotografies de l’acte de presentació de la campanya Deslocalitzades aquí
Trobareu més informació a la pàgina web www.esplac.cat/
Seguiu-nos a xarxes i ajudeu-nos a fer arribar a tothom la campanya! www.esplac.cat/deslocalitzades | @deslocalitzades | @deslocalitzades