Preguntes frequents

La franja d’edat oscila entre els 4 i els 17 anys. Els infants i joves es distribueixen per grups d’edat tot i que sovint fan activitats conjuntes. 

La majoria d’esplais fan la seva activitat els dissabtes a la tarda de 16 h a 19 h. No obstant, n’hi ha que ho fan els dissabtes al matí o els diumenges. Durant el curs també es fan sortides de cap de setmana i activitats com colònies, campaments, rutes o intercanvis internacionals en els períodes de vacances.

El curs dels esplais culmina en les seves activitats d’estiu, en les quals es pot profunditzar més intensament en els valors i projectes treballats durant la resta de l’any. Les activitats que es desenvolupen durant l’estiu són:

Colònies: tenen una duració d’entre 3 i 15 dies com a màxim. Es caracteritzen per la convivència intensa, donat que participants i organitzadors/es conviuen sense interrupció les 24 hores del dia en un entorn usualment rural, en una casa de colònies.

Campaments: Tenen una duració d’entre 3 i 15 dies com les colònies, però en aquest cas es realitzen en plena natura amb tendes de campanya tant per dormir com per fer el menjar i la resta d’activitats.

Rutes: Consisteix en fer una travessa a peu durant uns quants dies prescindint de tot el que és innecessari per viure. La durada i distància del recorregut depèn de la capacitat dels participants. És l’experiència més intensa de totes pel que fa a la convivència i el contacte amb el medi natural. 

Intercanvis internacionals: Els grups de joves dels diferents països tenen l’oportunitat de compartir les seves experiències, apreciar les similituds i les diferències de les diverses cultures i combatre els estereotips negatius que generen prejudicis. Els joves participants treballen un tema i són protagonistes de tota l’activitat.

No! Els monitors i monitores dels esplais d’Esplac treballen per la tasca educativa dels seus esplais de forma voluntària. Ho fan amb la convicció de que es pot millorar el món en què vivim educant els infants i joves per ser més autònoms, més lliures i més feliços. 

Això no implica que no siguin professionals, sinó tot el contrari: reben formació específica i continuada per garantir la qualitat de la seva tasca.

Esplais Catalans (Esplac) és una associació d’associacions i per formar-ne part cal que l’Assemblea General Ordinària d’Esplac ho aprovi mitjançant una votació. Els esplais que vulguin associar-se a Esplac durant el període entre assemblees rebran part de l’assessorament i el suport que donem als esplais, fins que no siguin membres de ple dret.

Per preparar la vostra entrada a Esplac, només cal que signeu la sol·licitud d’entrada i feu una petita presentació del vostre esplai per tal de donar-vos a conèixer a la resta d’esplais de l’Assemblea General Ordinària. Per informar-vos més extensament o per fer la vostra sol·licitud d’entrada, si us plau, contacteu amb nosaltres a esplac@esplac.cat.

Esplais Catalans gestionem aquest tipus de formacions a través de l’Escola Lliure el Sol, l’escola de formació del Moviment Laic i Progressista. Esplais Catalans i l’Escola Lliure el Sol dissenyem conjuntament els cursos i els diferents programes de formació continuada per a monitors/es, dirigents, treballadors/es i formadors/es, d’acord amb el nostre ideari. Per a consultar els propers cursos visiteu el web de l’ Escola Lliure el Sol.

Si has fet el curs de monitor/a de lleure i vols fer pràctiques en un esplai, et recomanem que busquis en el  Cercador d’esplais l’esplai que tinguis més proper i hi contactis directament. Ningú millor que els mateixos esplais saben la necessitat que tenen d’incorporar monitors/es i la possibilitat d’encaixar-hi persones en pràctiques. Si no te’n surts, pots contactar amb el tècnic/a del teu sector geogràfic perquè et doni un cop de mà a l’hora de buscar esplai.

No. Esplais Catalans no gestionem cases de colònies ni terrenys d’acampada. Per a aquest servei i molts d’altres relacionats amb el lleure educatiu, podeu posar-vos en contacte amb Incoop, la cooperativa de serveis de la que Esplac en som socies.