El passat cap de setmana del 20 i 21 de febrer es va celebrar l’Escola d’Esplac a Sant Salvador de Guardiola, on hi van participar més de 100 persones, convertint-se en l’edició amb més participants.
Ja fa anys que l’Escola d’Esplac es va consolidant com a espai de debat en profunditat i trobada entre monitors i monitores d’esplais d’arreu del territori. Aquestes jornades també estan obertes a altres persones de l’associacionisme educatiu i, a més, gràcies a les ponències, posen en relació la tasca educativa d’Esplais Catalans amb la d’altres organitzacions de lleure educatiu o amb l’àmbit escolar formal.
En l’edició d’enguany s’han tractat a través de diferents taules rodones, ponències i tallers d’experiències compartides diversos aspectes i mètodes sobre la participació. El paper del monitor/a i l’infant, la implicació de les famílies, la creativitat dels processos participatius i l’aprenentage de les habilitats participatives han estat algunes de les temàtiques que s’han pogut debatre en aquesta edició. Podeu veure un recull de fotografies del cap de setmana que hem penjat a la nostra pàgina de Facebook.
Com a novetat aquest any, dos reconeguts educadors han realitzat una ponència d’obertura i una altra de tancament. L’encarregat de fer la primera ponència dissabte al matí va ser Fermín Rodríguez, psicopedagog i Doctor en Educació i Societat per la Universitat de Barcelona. Per tancar l’Escola diumenge, l’educador italià Gino Ferri va explicar la seva experiència en processos d’aprenentatge en què l’infant està al centre i és el protagonista.
A les taules rodones han participat altres membres de l’associacionisme educatiu, com Núria Simó, professora del Departament de Pedagogia de la Universitat de Vic, Julio del Valle, expresident del consell de Joventut de Scouts d’Espanya i diputat per la província de Valladolid, Àlex Castillo, president de la FaPac i pare d’esplai o Marta Cots, coordinadora tècnica de Minyons, Escoltes i Guies. També van participar-hi Raimon Carreras, president d’Esplais Catalans fins la darrera Assemblea General Ordinària; Guillem Llorente, formador de l’Escola El Sol ; Carles Vila, educador social i professor de la Universitat de Barcelona i Maria Casademont, membre de la Junta d’Acció Escolta.
Dissabte a la tarda, el programa incorporava experiències en petits grups per compartir i debatre sobre diferents experiències de participació. Membres de la Ludoteca la Verneda, l’Escola Els Pinetons, el grup jove autogestionat de la Fundació Marianao, l’Escola pública El Roure Gros, el CNIAC i l’esplai El Piolet de Barberà del Vallès van explicar els seus processos interns de participació i van llançar idees interessants pel debat entre els i les joves. Podeu veure la resta d’experiències que es van dur a terme a la pàgina de l’Escola d’Esplac!
Des del punt de vista de l’organització, Marta Cortina, coordinadora de l’acte i membre de l’ED, afirma que “Hem anat evolucionant i millorant els formats de les jornades durant els últims anys, fins al punt que aquest any hem superat el centenar de persones inscrites”. Explicava, també que “De cara al proper any potser haurem de canviar el format i repensar-la per poder-la fer encara més oberta”.
El tema principal de l’Escola d’Esplac s’escull força temps abans a partir d’un recull de propostes de les monitores, i tenint en compte també quins temes prenen més importància pel moment actual o per l’estat del Projecte Educatiu d’Esplais Catalans. És a partir de jornades com aquesta que s’enriqueix el discurs, es qüestionen els mètodes i sorgeixen noves preocupacions i noves formes d’actuar des de l’associacionisme educatiu perquè aquest esdevingui cada cop més conscient, transformador i participatiu.