Compartir totes aquelles fotografies que hem fet al llarg de les nostres activitats és una manera d’explicar què és el que fem a l’esplai. Quan decidim publicar una imatge a la xarxa, el primer que hem de fer és un exercici de reflexió: a les nostres fotografies hi sortiran persones, la gran majoria de les quals seran infants i, per tant, menors d’edat. Siguem conscients que també estarem mostrant cares i identitats.
Cal que tinguem mecanismes que previnguin possibles situacions de risc on es pugui fer un mal ús de les fotografies, i això passa per ser conscients i curosos. Per això avui us presentem una bona pràctica i us expliquem algunes recomenacions importants.
A l’esplai La Floresta s’han plantejat quina ha de ser la seva gestió i difusió de les imatges. La seva pàgina web és una eina important per fer-ho. Obertament, hi podem accedir i consultar la història, objectius, projecte educatiu i altres aspectes referents a l’esplai. La pàgina també té una part destinada al treball i comunicació interna i, per tant, només s’hi pot accedir amb un usuari personal i una contrassenya secreta. Per un costat, els monitors i monitores tenen un apartat pel seu treball intern i, per l’altre, les famílies també tenen usuaris que els permeten accedir a informacions d’interès i a les fotografis de les activitats. Aquesta eina la complementen fent pedagogia: les imatges no es poden difondre sense permís per respectar la intimitat individual dels infants.
Gestionar imatges implica tenir previament les autoritzacions pertinents; només és el pare, la mare o el tutor legal de l’infant qui haurà de decidir si vol o no donar-nos els permisos. Per a més informació, podeu consultar la normativa al reglament de la Llei Orgànica de Protecció de dades (LOPD).
Feu una bona selecció. És preferible aportar poques imatges però que siguin representatives enlloc de penjar imatges massa concretes, o moltes que no aporten res. Recordeu que a internet no hi ha límits i que a la xarxa hi té accés molta gent. Les imatges que publicarem estaran a l’abast de tothom i, per això, cal que les seleccionem a consciència. Evitem penjar imatges d’infants en banyador, o altres que puguin ser compromeses, algú en podria fer un mal ús!
Per últim -i molt important-, penseu que sempre és millor no aportar dades personals. Eviteu etiquetar persones, especialment a infants, ja que no coneixem quina és la configuració de privacitat dels seus comptes. Podria ser una via per treure’n informació íntima i personal.
Esperem que aquest article us pugui donar eines i idees per gestionar les imatges. Si en teniu més, no dubteu en explicar-nos-les!