Els tallers i les formacions de sector ofereixen activitats en perspectiva de gènere que trenquen tabús i qüestionen el patriarcat
Els esplais tenen molt clar que, per transformar el món, cal combatre el patriarcat des de l’arrel i per fer-ho, els esplais tenim una eina molt valuosa: l’educació en valors. Educar en perspectiva de gènere i feminista ens ajuda a analitzar tot el que ens envolta i a nosaltres mateixes davant les desigualtats i les injustícies. Alhora, ens dotem d’eines i recursos per afrontar els processos educatius fent visible aspectes que sovint queden invisibilitzats o normalitzats per a la societat actual. Al blog d’Ulleres per esquerrans podeu trobar recursos, reflexions i cursos molt interessants per treballar en perspectiva feminista als esplais. Posar-se les ulleres liles implica pràctica i entrenament, és un procès llarg d’autoconeixement i apoderament col·lectiu, però els esplais ja han començat!
Des d’aquesta visió, la diversitat d’infants i joves que trobem en les activitats de sector és idònia per desenvolupar activitats en perspectiva de gènere. A més, els i les monis dels diferents esplais poden complementar els seus coneixements i experiències per dissenyar tallers o formacions molt més vivencials i enriquidores.
En tenim molts exemples, però us parlarem dels tallers i formacions més recents que s’han fet en les diferents trobades de sector.
A la Trobada de Joves que va organitzar el Sector Baix Llobregat, el passat 9 i 10 d’abril a Molins de Rei, es van desenvolupar diferents tallers, entre els quals un taller sobre sexualitat. El taller estava dinamitzat per monis però buscava la participació activa de les joves. Desprès d’unes dinàmiques de coneixença per trencar el gel, es va fer un recull de dubtes i els anaven resolent entre les dinamitzadores i les buscadores, joves que tenien el rol de contrastar informació a través de recursos i la cerca per internet. El taller va permetre resoldre dubtes, trencar tabús i estereotips i construir una idea de sexualitat més real, sana, alegre i diversa.
En les vesprades del passat 20 de maig del Sector Barcelona, es va desenvolupar dos espais formatius en perspectiva de gènere, un sobre gènere i sexualitat i l’altre sobre micromasclismes a l’esplai. El micromasclisme és una forma de violència masclista, que sovint passa desapercebuda o que està socialment acceptada. El concepte sorgeix per fer visible i denunciar aquest masclisme més quotidià i normalitzat a la vida quotidiana, ja que són la base del sistema patriarcal i les agressions masclistes.
El Sector Vallès també va fer una formació sobre sexualitat i diversitat sexual a la Trobada de Joves el 5 i 6 de març a Granollers. Primer van desenvolupar unes dinàmiques per introduir conceptes bàsics com, la diferència entre identitat sexual i orientació sexual, masculí-femení, heteronormativitat i no normativitat, etc. Seguidament van entrar més en matèria, però sense deixar d’utilitzar una metodologia participativa, ja que la voluntat no era donar una classe magistral, sinó generar reflexió a partir de les pròpies vivències. A partir de fragments del documental Yes, We fuck! i del Teatre social, van poder treballar la diversitat sexual, les relacions sexo-afectives, analitzant la monogàmia, la poligàmia i el poliamor i altes aspectes de la sexualitat, com la pornografia, la masturbació, el sexe segur, l’orgasme, etc.
A la Trobada de Joves Intersectorial (Sector Penedès-Garraf-Anoia, Sector Baix Llobregat i Sector Tarragona) que es va realitzar a Vilafranca el 5 i 6 de març també és va fer un taller de gènere. En aquest cas es va utilitzar el teatre-imatge per explorar el propi cos i el contacte amb les altres persones. La vivència va generar un clima de confiança i respecte que va propiciar reflexions molt interessants de les joves participants. Com ens sentim amb el nostre cos? Com estimem i com ens estimem? Els mites de l’amor romàntic i molt més. El simbolisme permet tractar temes que costa posar en paraules, donat que estimula directament l’imaginari i la irracionalitat. La interpretació depèn de la subjectivitat pròpia de cadascú i en posar-les en comú som conscients que cada persona veu coses diferents.
Us animem a compartir les activitats que heu fet als esplais o als sectors en perspectiva de gènere. Generar recursos és un pas necessari per introduir la perspectiva de gènere en la nostra acció educativa als esplais.