El cap de setmana de l’11 i 12 de març vam celebrar a Vic la 5a edició de l’Escola d’Esplac sota el lema «Som diverses, som inclusives». Podeu trobar al web un breu resum de les jornades i també hem compartit un àlbum de fotografies del cap de setmana al Facebook.
A continuació, fem un resum dels 10 aprenentatges o idees que hem pogut extraure globalment de les jornades formatives.
- Promoure la diversitat com a valor a l’esplai ens obrirà portes cap a la inclusió.
- Cada persona és diferent i hem de tenir la voluntat de comprendre-la des d’una perspectiva interseccional, tenint en compte totes les seves dimensions i particularitats.
- Per poder desmontar els prejudicis i estereotips, que són base de la discriminació, hem de tenir una actitud pro-activa i intencionada per conèixer i promoure vincles amb l’altre procurant relacions d’afecte, a més de les de respecte.
- L’educació, com a eina de transformació social, s’ha d’encarregar de posar en evidència les discriminacions, per conèixer-les, comprendre-les i poder-les rebutjar.
- Una de les discriminacions més dures és la institucional, dotada de mecanismes reguladors elaborats amb una clara voluntat d’exclusió i d’invisibilització social. Des de l’esplai l’hem de conèixer i donar-li visibilitat per poder-la combatre.
- Els esplais som un espai amb un potencial transformador privilegiat en el qual podem promoure canvis de manera accelerada. Els canvis, però, els hem de generar.
- Si volem que l’esplai sigui un espai de millor representació de la diversitat que ens envolta, hem d’apropar-nos a tothom, donant a conèixer el valor educatiu de l’esplai: qui som, què fem i, sobretot, per què ho fem.
- La base comunitària de l’educació en el lleure és clau. Per construir comunitat i ser mirall de la realitat del nostre context, hem d’establir estratègies de treball en xarxa amb altres entitats, serveis, associacions, etc. No gastem temps ni energia en les persones o entitats que ens posen barreres, anem a treballar amb aquelles que ens posen facilitats.
- La revisió individual i reeducació de la mirada ens ajuda a fer reflexions i canvis col·lectius més reals. És important prendre consciència de la pròpia posició i privilegis per generar canvis en la nostra mirada.
- Per a la inclusió, és imprescindible la participació.